Race report från ”Barnens hinderbana”

Idag var det äntligen dags för den nyblivna 9-åringen att få springa sitt eget hinderbanelopp. Så den här rapporten är skriven ur mitt perspektiv som förälder och åskådare.

Startplatsen hade grabben fått i födelsedagspresent av oss föräldrar och vi satsade på Barnens hinderbana. 1,5 km och 14 hinder i gassande solsken på Himmelstadlundsfältet.

Det var många olika hinder som barnen ställdes inför. De skulle klättra uppför väggar, bära tunga bollar upp och nerför en backe. Krypa genom rör, hålla balansen vid några balanshinder. Klättra uppför en hög rutschkana och sen åka den, gå armgång och självklart göra ett gatlopp mot Gladiatorerna direkt innan målgång.
image

Grabben var lite nervös och hur laddad som helst. Men när han väl var igång syntes det hur han stortrivdes på banan och han klarade hindren galant. Gatloppet på slutet hade först orsakat en del pirr i magen, men när han väl var där och mötte de glada Gladiatorerna var han så taggad att det inte fanns en chans för dem att stoppa honom. Han växte flera tum av den här upplevelsen.
image

Jag sprang själv Superior OCR och Tjurruset förra året, så jag jämförde det här loppet med dem. Det jag som förälder gillade var att barnen släpptes iväg i mindre grupper, så det blev inte igenkorkat på banan. Barnen hade heller inga nummerlappar och inte heller tidtagning. Först kändes det konstigt, för det var ju ändå ett lopp grabben var anmäld till, men sen kändes det bara bra. För det flyttade fokus från prestation till en rolig och utvecklande upplevelse istället. Som grädde på moset skickade Pansar iväg så många startgrupper han kunde innan han var tvungen att gå till gatloppet. Det var verkligen ett lopp på barnens villkor och med hinder helt anpassade för dem.
image

I flera fall fanns det ett lättare och ett svårare alternativ på hindren för barnen att välja på. Många funktionärer fanns längs banan, guidade, gav instruktioner och hjälpte till där det behövdes. Så det kändes tryggt att släppa iväg yrvädret ut på banan.

Sen syntes det ju lång väg hur kul Gladiatorerna tyckte att det var med alla barnen. De fick kämpa på bra i solen. Svetten lackade och många autografer och foton fick de ställa upp på. Vilket de också gjorde med stort tålamod och engagemang.

Sen var det ju lite kommers runt själva loppet med försäljning av glass, mat och korv. Här blir det svårare att tycka något för alla tycker så olika. Det jag tycker var synd var att korven tog slut, men arrangörena gjorde vad man kunde och åkte och köpte mer. Glassen var från Ben&Jerry’s. När jag väl unnar mig glass vill jag att det ska vara värt det, det vill säga gott och av hög kvalitet, så för mig funkade det bra, trots priset. Sen tycker jag nog inte att sockervadd hör hemma på ett lopp med tema rörelseglädje. Men, det var vi ju inte heller tvungna att köpa.

Sen kändes det faktiskt lite konstigt att stå bredvid ett lopp och inte få delta själv. Men ivern i blicken och barnens glada miner gjorde det helt klart värt det. Fast innerst inne hoppas nu på att vi kan hitta ett gemensamt familjelopp till sommaren, för nu blev jag ju sugen på att springa ihop igen. Förra årets Kolmårdsrunda var ju så mysig, hoppas den går i år igen.

Annonser

3 reaktioner till “Race report från ”Barnens hinderbana””

  1. Såna grejer är så roliga för barnen! Vår dotter var med på ett hinderbanelopp förra sommaren och hon tyckte det var hur kul som helst. Och just det där att de blir så stolta när de klarar av hindren, det är en bra insikt 🙂

    Gilla

    1. Ja, visst är det en bra insikt för dem. Grabben var nervös innan start, men ostoppbar väl ute på banan. Jag är så glad för att han kunde delta och för att det blev så bra

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s