Boktips ”Stark”

Under ofrivilligt träningsuppehåll kan man ju i alla fall läsa böcker om träning och lyssna på träningspoddar 😄.

image

Själv har jag läst boken ”Stark” av Magnus Samuelsson, skriven 2009. Den handlar om hans livsval, träningsform och passionen för att låta kroppen jobba tungt. När man läser boken förstår man hur mycket arbete Magnus och hans familj la ner för att han skulle kunna tävla i och vinna Världens starkaste man. Man får också en förståelse för vad det innebar i form av förberedelser och träningsrutiner. Sen inser jag också att Magnus inte ser träningen som ett måste, utan som ett naturligt inslag i sitt liv och att han finner så mycket glädje i träningen.

Det jag överraskades mest (positivt) av var den höga igenkänningsfaktorn i boken. För som han själv skriver:
”Styrketräning handlar inte om att hävda sig eller söka bekräftelse. Det är inte heller hur stor man är på utsidan som räknas utan hur stark man känner sig på insidan.”

När han skriver om träningsfokus är det som att han sätter ord på det jag själv känner för träningen. Magnus skriver; ”Träningsfokus, att vara där när du tar i. Känslan i att förlora dig i en övning som i ett yoga-liknande tillstånd eller känna kroppens kraft när du tar i.” Jag får mysrysig ståpäls av det citatet 😉.

Han skriver också en del om träningsupplägg. Då jag har ett annat syfte har jag inte så mycket att hämta från det avsnittet, men det är ju kul att få läsa om hur han tränar/tränade och framför allt få se både vardagsbilder från hans träning såväl som bilder från olika tävlingar.

Magnus skriver också att det är viktigt att ha träningsscheman och att tänka på mat, vila och återhämtning. Men också att det viktigaste är att hjärtat och glöden finns där och att man hellre ska följa träningslusten i det brinnande hjärtat än slaviskt följa ett inrutat träningsschema. För ”kroppen lever ett liv som inte bryr sig om program och upplägg. Den är bara anpassningsbar men inte optimerad”. ”Kommer du till gymmet med brinnande hjärta är det bättre att följa hjärtat”. Med andra ord; ”Vill du försöka dig på att slå ett personligt rekord är det bara att följa med och släppa ut allt”.

Jag gillar boken och den resa han beskriver. Det enda som är synd är att boken är skriven 2009, så Let’s Dance tävlingarna är inte med. Så här i efterhand skulle det ha också varit givande att få följa hans vardag och omställningen även efter den aktiva tävlingskarriären. Men, man kan ju inte få allt.

Glad påsk 🐣🐔

Annonser

2 reaktioner till “Boktips ”Stark””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s