Lördagens (tränings)upplevelser

I går, lördag, blev skivstångsabstinensen för stor. Jag behövde få lyfta igen, som jag längtat 😉.

Jag kan faktiskt på riktigt sakna känslan av det kalla räfflade stålet mot handflatorna. Men lika mycket saknar jag också den tekniska utmaningen att lyfta rätt och få känna kroppen jobba med att lyfta skivstången.

Det känns lite märkligt att skriva om att jag kan sakna träningen med skivstången så mycket. Men det är så det är och jag är så nöjd med att jag hittat en träningsform som jag tycker är så kul och som ger mig så mycket. Nu säger jag inte att alla ska träna tyngdlyftning, men just den här träningen passar just mig. Det är en känsla som gör mig både nöjd och stolt.

Mitt vänstra öra är fortfarande täppt och tjockt av all vätska i mellanörat. Men jag känner att jag inte har någon infektion i kroppen. Så då tyckte jag att jag fick lyfta. Det var ju ett tag sedan sist.

image
Skivstång marklyft Friskis o Svettis

Jag hamnade på Friskis och Svettis Ingelstad, igen. Faktiskt. Jag vågade igen efter förra tillsägelsen. Men den här gången blev det en helt annorlunda upplevelse.

Jag tog plats i en squat rack för att köra OH-squat (jag ville ha en ställning till stången). Efter några set lyft kände jag att jag hade axlarna med mig och så småningom kunde jag lasta på så att jag kom upp i nivå med sommarens personbästa, 35 kg. Äntligen! Så himla skönt att få känna att rehaben gett resultat och att jag är på väg tillbaka. Sen märks det ju att alla lyft i front squat har gett resultat. Nu var det inga problem att hålla bålen stabil och ryggen rak i lyften, utan det var axlarna och skuldrorna som fick jobba. Så skönt att få känna sig trygg i lyften.

I somras körde jag en serie om 3-2-1 repetitioner på 35 kg när jag satte mitt personbästa. Nu blev det 6 set om 3 repetitioner vardera 💪. Så grymt kul!

Det var verkligen mycket folk på gymmet och träningsgrannen för dagen och jag började snacka lyftteknik i vilopauserna. Han var snickare och hade som princip att aldrig lyfta över huvudet. Jag kan förstå det eftersom han i sitt yrke behöver akta sig för förslitningsskador i axlarna. Men när han sett mig nöta på med mina lyft blev han trots allt sugen på att prova. Vi kan väl säga att han var mer stark än smidig, vilket märktes eftersom han inte kom ner i en OH-squat, ens med tom stång. Men det gjorde inget, vi garvade åt läget tillsammans och pratade lite till om lyft, styrka och smidighet. Sen var det dags för mig att avsluta med marklyft.

Det var stundtals väldigt mycket folk vid de två lyftarplattformarna och jag började känna att jag hade ont om tid. Så jag gick fram till en kille som körde ensam och frågade om det var okej om vi delade på stången, så att vi turades om att lyfta? Jag tänkte att det kunde ju inte skada att fråga och han sa att det gick bra. Att jag med min historia bara gjorde det utan att fundera, det tycker jag är en bra utveckling av mig. Att han sedan svarade ja med ett leende tycker jag är värt en stor eloge. Att han som kille och ungefär halva min ålder släpper in mig och dessutom hjälper till med att byta viktskivor, det tycker jag är att vara en riktigt gentleman. Sen tyckte jag det var ovant, men väldigt kul, att få ge honom råd när han bad om det. Den killen var trygg i sig själv och liksom jag intresserad av att lyfta. Jag är imponerad!

Fabio och jag lyfte på tillsammans och jag var snart ifatt hans vikt på stången. Sen började min serie med 100 kg. Tanken var att jag skulle sätta 6 serier om 5 rep/st på 100 kg. Men jag var för trött. Men en femma på 100 kg blev det, sen blev det två 3:or och tre 3:or på 95 kg. Sen var jag genomtrött.

Något som gjorde det extra kul var att Fabio inte kört på 100 kg förut, men han satte direkt en femma på 100. Så tillsammans såg vi till att han tog ett nytt PR i marklyft. Snyggt! Det syntes också tydligt att det inte var hans absoluta maxvikt, så han kan lyfta mer om han vill. Men för dagen var han klart nöjd med att för första gången lyft tresiffrigt och det var så kul att få vara med och dela den upplevelsen.

För mig blev det här en kul upplevelse, dvs att kunna snacka träning med likasinnade, byta tips och idéer med varandra. Garva lite ihop och sätta nya rekord tillsammans.

Det enda jag tyckte var lite jobbigt att hantera var speglarna överallt. Jag får svårt att fokusera när jag hela tiden får synintryck från resten av salen. Jag vill hellre ha en tom vägg att titta på och sedan känna i kroppen att lyftet blir bra än att stirra in i en spegel.

image
Gamla Bryggeriet

Men som sagt, det var det enda jobbiga 😉. Efter träningen samlades vi hela familjen och gick till Gamla Bryggeriet och åt mat. Graham, vår danslärare, jobbade där och gav oss ett varmt välkomnande. Sen gjorde det inte ont precis att maten var god, sällskapet trevligt och miljön mysig 😉.

Efter maten tog vi en liten promenad runt strömmen för att kolla in ”Light festival”. Det är inte varje dag man kan njuta av ett flerfärgat vattenfall, men vi kunde 😄. Sen åkte vi alla hem, mätta och nöjda.

image
Vattenfallet vid Louis De Geer, Norrköping
Annonser

3 reaktioner till “Lördagens (tränings)upplevelser”

 1. Just marklyft kan jag längta efter att köra. Jag kör ju inte så mycket styrka, men älskar marklyft. Den tekniken får jag till utan problem, det känns liksom rätt, och just därför blir det en grej kroppen ibland längtar efter att få köra.

  Kul att sociallyfta 🙂 haha det hade jag aldrig vågat fråga om.

  Gilla

  1. Nä, det var en annorlunda, men kul upplevelse att fråga om vi kunde dela på stången på ett vanligt gym. Fast i crossfit är det ganska vanligt. Så det var nog tack vare den jag vågade fråga och det gick ju bra. En extra utmaning var att jag behövde prata engelska med Fabio, min hjärna slog verkligen knut på sig själv, men det var det värt 😊
   Det jag kan toklängta efter just nu är front squat. Dvs knäböj med stången fram på axlarna. Det är en basövning som är lagom tekniskt utmanande och som bygger bra på både ben och bål.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s