Riktigt mat, fänkål och länkkärlek.

Ok. Nu bryter jag mitt eget bloggmönster genom att göra ett inlägg om mat och lite om matindustrin kopplat till hälsotrenden. Jag får hoppas att ni inte sätter kaffet i vrångstrupen av inlägget.


image

Jag vill börja med att dela två inlägg om kvarg och sötningsmedel. För jag kan ibland själv tycka att det har gått lite till överdrift med alla sorter och de här två bloggarna sammanfattar läget väldigt bra.

Styrkebloggen har ett bra inlägg om kvarg och sockerinnehåll.

Orka mera Piggelina har ett bra inlägg om kvarg och sötningsmedel.

Nu är jag inte mot kvarg som livsmedel, för som osötad produkt kan den vara ett bra komplement. Men jag kan tycka att det blivit lite väl mycket ”hets” kring bland annat kvarg. Det är i alla fall min poäng med det här inlägget.

För övrigt kan jag faktiskt rekommendera SVT’s julkalender. Främst då avsnitten om 1900-talet om man är nyfiken på vilka traditioner och värderingar som delvis kan förklara varför våra kostvanor ser ut som de gör idag. Tex i dagens avsnitt fick man veta att de fattigaste hade inte råd med bra bostad på 1920-talet. Ett rum utan matlagningsmöjlighet var ganska vanligt för dem. Då fick de köpa gårdagen bröd för att få något billigt att äta och då ansågs det dessutom fint att äta kaffebröd istället för grönsaker och grovt bröd. Resultatet blev, föga förvånande, näringsbrist.

image
Dagens lunch. Ugnsstekt torsk med grönsaker

Själv upplever jag att man måste aktivt välja in grönsaker och kött/fisk framför skräpmaten. Det vill säga man måste hela tiden vara lite på sin vakt i mataffären så att det inte slinker ner mer än man tänkt sig.

En frostig decemberdag som denna åt jag av det bilden ovan visar till lunch. Jag är lite nöjd för jag har för första gången tillagat fänkål till fisk. Jag trodde nämligen att jag inte tyckte om den grönsaken, men efter att ha ätit restaurang-tillagad fänkål några gånger har jag ändrat uppfattning. Så det kanske går att lära gamla hundar att sitta? 😉

Annonser

2 reaktioner till “Riktigt mat, fänkål och länkkärlek.”

    1. Jag är ju galen i brysselkål 🙂 . Det enda negativa är att det är lite pyssligt att ansa dem innan man tillagar, ugnsbakade blev snäppet godare än kokta. Min bortre gräns går vid stjälkselleri, den går bara inte att tycka om 😉

      Ha det gott

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s