Rehab, dag 1

Ok, nu är det officiellt. Min högra axel behöver rehab 😦

image
Armar uppåt sträck, eller?

När jag lyfter armarna rakt ut åt sidan får jag bara inte med höger arm upp. Bläh!

När jag försöker lyfta armarna åker höger axel upp mot örat och sen fastnar armen stumt rakt ut i ca 90 graders vinkel från kroppen. Tänker jag på att pressa ner höger axel kan jag mer eller mindre tvinga upp armen, men det gör ont. Det stålar en del i armen, men mest känns det som att försöka springa på en nystukad fot 😣

image

Inte alls kul!

Jag vet att höger axel tog skada av alla rekyler som smällde mot axeln medan jag höll på att tävlingsskjuta. Jag började med luftgevär när jag var 11 och det var kul. Men luftgevär sköt man inomhus under vintersäsongen. Till sommaren det året jag fyllde 12 fick jag möjligheten att hänga med ut och skjuta mauser, m96, kaliber 6,5×55. Jag var så biten av skyttet att jag väldigt gärna ville fortsätta. Det gick rätt bra och det var kul.

Som nybörjare och ungdom fick man starta på 200 meters-vallen och liggande på mage. Att ligga ner är enklaste sättet att få en stabil skytteställning, men tyvärr också den ställning som ger störst påfrestning på axeln, eftersom kroppen inte kan ”svaja med” i rekylen.

Jag vet att jag var blå om axeln vid fler än ett tillfälle av rekylslagen. Det där fortsatte och senare fick jag flytta upp till 300-metersvallen. Då var jag stolt. Men samtidigt hade jag börjat få problem. Jag började bli skotträdd, för det gjorde så ont att ta rekylen. Mamma och jag sydde en form av kudde att ha på axeln, men det hjälpte mest bara mot blåmärkena. Ett tag hade jag till och med att sova på grund av konstant smärta i axeln.

När jag fyllt 18 fick det vara nog. Då var axeln inflammerad, öm och stel. Visst, jag ville skjuta och jag hade viss talang för det, så jag ville verkligen fortsätta. Men att ingen vuxen reagerade på att jag hade så ont förvånar mig än idag. Varför sa ingen ifrån eller kollade mer noga hur det var?

I alla fall, under sommaren har jag haft problem med stela och ömma axlar/skuldror. När stelheten går upp i nacken får jag lätt migrän, så den här sommaren har jag ofta haft migrän. Därför bad jag PT-Marcus om hjälp. Under sommaren har vi nu stretchat, masserat, koppat och rörelsetränat.

Rörligheten har kommit tillbaka till axeln, men nu känns den ungefär som när den var trasig av allt skytte. Det vill säga det klickar och ömmar. Själv är jag lite förvånad över att kroppen minns så starkt hur det var. Det är som att ha smärtsamma flash-backs i kroppen.

Just hur påverkad axeln är blev tydligt under gårdagens lunchpass. Det var ett kul och tufft pass.

image
Lunchpass 1 september

För min del orsakade thrusters-rörelsen med en 15 kg viktskiva problem. Det gjorde skitont i axeln och jag fick ingen kraft i rörelsen.

Jag funderade på det hemma och kom underfund med att jag inte kunde lyfta höger arm rakt ut från kroppen. Dessutom nådde händerna olika högt upp när jag simulerade thrusters. Då la jag märke till att jag kompenserade den stela högerarmen med att skjuta på med kroppen, ryggen och till och med att gå upp på tå med höger fot för att få jämvikt i thrusters. Inte undra på att jag har lätt träningsvärk i höger vad, vänster ljumske (tog mesta vikten från bottenlaget) och höger sida av svanken.

Tillsammans klurade jag och PT-Marcus ut att musklerna som ska hålla skulderbladet nere är väldigt svaga på höger sida. Förhoppningsvis är jag ”bara” stel av den långa inaktiviteten och svag av underutvecklade stabiliserande skuldermuskler. Så nu har jag fått några rehabövningar som ska nötas så ofta det går.

Skitttist när jag egentligen vill komma igång med snatch och pressar och annat kul. Samtidigt är det ”kul” att känna sig frustrerad över axeln, för det betyder ju att jag väldigt gärna vill hålla på med tyngdlyftningen och testa hur stark jag kan bli. Fast mest är det tråkigt att axeln hindrar mig från att göra något jag tycker om 😥

Annonser

8 reaktioner till “Rehab, dag 1”

  1. Hej. Jag har fått tre pytterörelser att nöta med. Jag vet ju att det behövs, men det känns småfånigt att lägga på minsta vikten i kabeldragen på gymmet i sällskap av alla biffiga killar 😰. Men en av rörelserna känns rejält och visar på obalansen mellan höger och vänster sida, så jag är supertaggad. Vill komma ur rehab så fort det går. Märker att axelns svaghet har gjort att jag kompenserat med hela höger sida, inte undra på att även höger knä bangar ur nu. Tur att det känns som att jag äntligen är på rätt spår☺

   Gilla

 1. Hur ska du rehaba nu då? Kul att läsa om skytte. Min brorsa håller på emd pistolskytte och jag har testat med honom. Tyckte att det var superkul och tänkte gå en kurs, men det försvann i allt annat…

  Gilla

  1. Javisst är skytte jättekul! Jag kommer ihåg hur det var när jag var med i hemvärnet och slog alla gubbsen i k-pist. Hehe. Hann prova Ak4 också, den var ju roligare, men för otymplig för att få vara ”mitt” tjänstevapen.Har en del veteranälgsmärken också, så det så 😉

   Så även om jag till stora delar är stolt över att jag som ung tjej gav mig i kast med gubbsen, så är det ju tråkigt att fortfarande ha problem med axeln. Det verkar som om de små musklerna som håller skulderbladet nere på plats när man lyfter armen har blivit svaga av min stelhet, så just nu ska jag fokusera på att träna upp dem. Höger sida är märkbart svagare än vänster, så det finns lite att jobba med här. Tills höger axel är starkare får jag fokusera mera på kondition och ben.
   Hur går det för dig? Visst skulle du läsa till PT, eller har jag blandat ihop det?

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s